top of page

Historia

לאחר מהפכת אוקטובר 1917, אסר השלטון הקומוניסטי על קיום פולחן דתי ורק ב- 1936 הותר לשוב ולחגוג את ה"נוֹבִי גוֹד"-

חג אזרחי חילוני, המסמל את תחילת השנה החדשה

תולדות החג ברוסיה הצארית והסובייטית

המהפך התחולל בדצמבר 1935, בעקבות פירסום מכתבו של חבר מפלגה בכיר- פָּאבֵל פּוֹסְטִישֵב, בביטאון המפלגה פְּרַאבְדָה, שהציע להציב יולְקוֹת, עצי עַד, למען הילדים, שכן החשיבות של החג היא תרומתו לשמח ילדי ברית-המועצות.

ב-1936 השלטונות הסובייטיים התרצו סופית ואישרו את קיום ה"נוֹבִי גוֹד" במתכונתו החילונית והאזרחית. ב-1948 ה-1 בינואר הפך רשמית ליום שבתון.

 

לנוֹבִי גוֹד הוענק מעמד חשוב ומיוחד בברית-המועצות, כחג הלא-קומוניסטי היחיד בשנה. כל החגים האחרים - יום מהפכה אוקטובר, יום-השנה להולדת לנין, האחד במאי ואחרים- ייצגו את המשטר. גם היהודים, שלא יכלו לחגוג אף חג יהודי באופן פומבי, מצאו בנוֹבִי- גוֹד נחמה והכניסו לתוכו גם ממנהגי חגים יהודיים, כגון: "דמי חנוכה", בדמות מתנות ודמי כיס לילדים.

עד המאה ה-16 חגגה רוסיה הצארית את תחילת השנה ב-1 בספטמבר, לפי הלוח היוליאני. בשנת 1700, על-פי צו מלכותי שפרסם הצאר פֶטֵר הגדול, הוחלף לוח-השנה היוליאני בלוח הגרגוריאני - לוח השנה בו משתמשים גם בישראל. הוא קבע את ה-1 בינואר כיום הראשון של השנה האזרחית. אזרחי מוסקבה העירוניים נצטווו להתייחס ליום זה כיום חג: "להבעיר מדורות, לקשט את הבתים בירוק, לרקוד ולשמוח". 

 

נצרות הייתה הדת הרשמית ברוסיה במשך מאות שנים, עד מהפכת אוקטובר 1917. עם ניצחון הבולשביקים והקמת המשטר הקומוניסטי – השלטון אסר על קיום כל פולחן דתי, כולל את חגיגות השנה החדשה, שנתפסו על ידי המשטר כ"נוהג בורגני שמקורו בדעה דתית קדומה".

 

גם היהדות נאסרה, ויהודים שנמצאו לומדים תורה או חוגגים חגים יהודיים- עמדו בפני עונשים שונים, החל בפיטורין ממקומות העבודה וכלה במאסר.

 

מי זה סילבסטר לעזאזל?

המקורות ההיסטוריים אינם מספקים ראיות לרדיפת יהודים בתקופתו. ידוע כי סילבסטר קיבל מהקיסר קונסטנטינוס את "צו מילאנו"- צו של סובלנות דתית, שהקנה לנוצרים ולאחרים (כולל היהודים) את זכות חופש הפולחן. מאוחר יותר, קונסטנטינוס רדף באכזריות עובדי-אלילים וביטל את הדת הפגאנית הרומית. את היהודים הוא הניח לנפשם, ורק אסר על נישואי תערובת בינם לבין נוצרים.

 

כל זה להשכלה כללית, כי בעבור יהודים יוצאי ברית המועצות הנוֹבִי גוֹד הוא חג חילוני. רובם לא נתקלו בשם סילבסטר עד שהגיעו לארץ.

האפיפיור סילבסטר הראשון (314 - 335 לספירה) היה הבישוף של רומא בתקופתו של קונסטנטינוס, הקיסר הרומי הראשון, אותו סילבסטר שכנע להתנצר. בתקופתו, הנצרות הפכה מדת שולית ונרדפת לדת השלטת באימפריה.
 

לכל קדוש נוצרי יש יום בלוח השנה שנקרא על שמו, כי בו חל יום לידתו או מותו. סילבסטר, שהוכרז קדוש על-ידי הכנסייה, נפטר ב-31.12, ולפיכך הפך התאריך ליום הזיכרון המקודש לו. כלומר, שמו של סילבסטר נקשר לחגיגות סוף השנה האזרחית באופן מקרי.

 

בעבור יהודים יוצאי ברית המועצות הנוֹבִי גוֹד הוא חג חילוני. 

רובם לא נתקבלו בשם סילבסטר עד שהגיעו לארץ

היהודים בברית המועצות

האנטישמיות אמנם דוכאה על ידי השלטונות הסובייטיים באופן רישמי, אבל רבים טוענים שרק למראית עין, ודעות אנטישמיות המשיכו לפרוח מתחת לפני השטח ולפגוע ביהודים בצורה ישירה ועקיפה. עם נפילתה של ברית המועצות ב-1991 התחדשו התנכלויות ליהודים ופיטורים ממקומות עבודה. אלה היוו את אחד הגורמים לעלייה מואצת ממדינות חבר העמים לישראל ולמדינות אחרות בעולם.

 

רוצים לדעת עוד?

בקשו בארוחת החג את המארחים שלכם לספר על החיים בברית המועצות. בטוחים שיהיה מעניין!

לאחר מהפיכת אוקטובר 1917, נאסרה הפגנת סממנים דתיים בברית המועצות, וגם היהודים לא יכלו לחגוג את החגים בפומבי. חלק מהיהודים קיימו את המנהגים בסתר, ואחרים החלו להתרחק מהדת, עד שילדיהם כבר לא הכירו את המועדים היהודיים. חלק לא מבוטל מיוצאי ברית המועצות למד לראשונה על חגי ישראל רק לאחר עלייתו ארצה.

 

בברית המועצות, ההגדרה "יהודי", בסעיף הלאום- "סעיף מספר 5" בתעודת הזהות, הייתה מקור לאפליה ולקשיים בקבלה לעבודה. ולכן, יהודים נדרשו להיות "כמו כולם", ואפילו טובים יותר כדי שלא יפנו אליהם אצבע מאשימה. 

יהודי ברית המועצות, שפולחן יהודי נאסר עליהם, מצאו בחגיגה המשפחתית של הנוֹבִי גוֹד שמחה ומקור לחיים 

ארוחת החג

 

חגיגה קולינארית ביתית מתוכננת היטב, הנמשכת אל תוך הלילה ומגיעה לשיא בשעה 00:00, בה חולצים את בקבוקי השמפניה המבשרים על השנה החדשה

דֵד מַרוֹז וסְנֵגוּרָצְ'קַה

סבא כפור ושלגנית מתגנבים בחשאי בליל החג לבתיהם של הילדים מהיערות, ומניחים את המתנות מתחת ליולְקָה כשכל בני הבית ישנים

יוֹלְקָה

 

מסורת קישוט עץ העַד מרגשת עד היום אלפי ילדים. צעצועי זכוכית ובובות מחכים בארגזים כל השנה בכדי לשמח את לבב כולם בחג השנה החדשה

היסטוריה

כחג החילוני- הלא קומוניסטי היחיד בשנה- התנחל הנוֹבִי גוֹד בלבבות האזרחים. ולא, אין לו שום קשר לסילבסטר

סיפורי נוֹבִי גוֹד

 

גלריית סיפורי נוֹבִי גוֹד- מקום לגבש את הזיכרונות האישיים שלנו לזיכרון קולקטיבי אחד

גלריית נוֹבִי גוֹד

 

ארכיון תמונות וירטואלי של חגיגות נוֹבִי גוֹד מהעבר, בברית המועצות או בארץ

בקרוב

תכנית אמנותית

אכלנו- יופי!

שתינו- עוד יותר טוב!

צפינו בפוטין- לא מציאה, אבל בסדר. מה עכשיו?

טוֹאוּסְט

מלאכת הנאום 

 

ערב הנוֹבִי גוֹד- חגיגה שלא תשכחו! מצפה לכם ערב מלא באהבה, זיכרונות, נוסטלגיה וצחוק. אז מה הולך לקרות שם? הנה הנה, כבר מספרים לכם

bottom of page